Advent & Tyngdtäcke även till barnen

Det är så härligt med allt ljus i denna mörka tid. Advent infaller under det fyra söndagar innan julafton. För länge sedan var det en traditionell tid av fasta med förberedelser och väntan inför julfirandet. Det var vid första advent som man började att laga julmaten, de lyckligt lottade kunde slakta en gris i början av december. Advent betyder ankomst på latin. Advent förknippades förr med stillhet och vördnad, bröllop förbjöds och man skulle undvika bullriga arbeten och att föra onödigt väsen. 1923 kom ordet adventsstjärna till Sverige, 1940 kom själva adventsstjärnan som vi hänger i fönstret, 1950 kom även den elektriska ljusstaken. Adventsstjärnan symboliserar Betlehems stjärnan som vägledde de tre vise männen till stallet. Med våra ljusstakar i nutid så räknar vi ner tiden till självaste julafton. Advent har egentligen ingen koppling till kyrkan utan är en tid av förberedelse inför den efterlängtade julen.

 

Detta omtalade täcke som är tungt att ha på sig, vi har sett det framför allt på tv med kändisar som gör reklam för tyngdtäcket. Dom säger att att aldrig har sovit bättre sedan dom började använda täcket. Sedan ett år tillbaka så har jag funderat på om det kan fungera så bra att jag kan få en god natts sömn då och då, nu i veckan kom tillfället då jag köpte mig ett täcke med silikonkulor i och det vägde 7 kg jag har läst någonstans att man ska ha den vikt på täcket som är ca 10% av sin kroppsvikt. När jag skriver om detta så har provat täcket i tre nätter, jag lånade ut det till min man i en natt. Jag måste säga att visst är det än skillnad att sova med detta tyngdtäcke, jag sover bättre och med det menar jag att jag sover lugnare, jag rör mig mindre och kommer till ro mycket fortare både när jag ska sova och om jag vaknar under natten. Där jag arbetar inom psykiatrin är det vanligt att arbetsterapeuten skriver ut ett tyngdtäcke till kunderna om dom har ett behov, ett täcke kan hjälpa till att framför allt sova bättre, lindra ångest och depression, många tycker att det fungerar bra, jag kan tänka mig att om man har en oro eller ångest att bara sätta sig ner och vira täcket runt sig kan fungera. Min man har som jag skrev ovan också provat sitt ny inköpta täcke och vi tycker att det det gör skillnad, natten som var sov vi 9,5 timmar på rygg med täcket uppdraget till hakan… kärlek & ljus Anne-Lie.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *