Häxor – Svart eller Vit Magi

Idag har valt att blogga om vad en häxa är. Jag kommer att ge er en del historia. Jag ger er min uppfattning och jag ger er en typ allmän uppfattning.

Jag har alltid varit intresserad av magi, all magi och det har aldrig skrämt mig på något vis. Magi har alltid varit spännande och intressant. Även när jag var liten. Jag var nog 12 år när jag började läsa Sibyllans hemligheter, en tjock bok med guldfärgade bladkanter.

 

I den nordiska folktron under 1600-talet började ordet häxa att användas när en kvinna som har gått i satans tjänst i utbyte mot kunskap mot svart konst. Häxor nyttjade sina övernaturliga krafter till att stjäla från andra och att orsaka skada för andra. Häxor var helt enkelt onda. De sägs ha samlats på Blåkulla för möten och fester med djävulen. För att hålla häxorna borta så tände man eldar och väsnades med grytlock.

Idag finns det många som kallar sig häxa utan någon koppling alls till djävulen och det onda som hon stod för i folktron. Dagens häxor är för det mesta kvinnor som har tagit vara på det bästa från förr. Det gamla bondesamhällets seder, läkemedelkonst från växter, kunskaper från djur, äldre visdomar och seder. allt handlar ju om en naturreligion. Modern häxtro handlar idag om sambandet mellan människa och natur, årstider och månen. Olika religioner och kulturer utövar samma saker men med olika namn som nåjd, magiker, völva, medicinman, shaman och häxa.

Att beskriva modern häxkonst är inte helt enkelt eftersom en häxa gör vad som känns och passar bäst för just henne. Häxor kan i vissa fall använda olika verktyg i sitt utförande. Pentagram är ett av häxans verktyg den hör till elementet jord och är även en symbol som oftast samarbetar med gudinnan. Pentagrammet ska helst ligga eller hänga mot norr, det skyddar mot dåliga energier. Fler verktyg som en modern häxa använder kan vara kristaller, örter, ljusmagi och färgmagi. Kort och runor för vägledning är också vanligt. Den enda tros inriktningen häxor har gemensamt är att dom tror på sig själva och sina förmågor.

Oavsett vad man kallar sig så arbetar man med magi, attraktionslagen och man är i kontakt med sitt högre jag. Häxor använder sig av intuition, andlighet, visdom och vägledning i olika former.

Häxor arbetar med det högsta och bästa och med universums resurser. Det känns riktigt bra att ha grottat ner sig i historia om häxan då och nu….. men som man säger ingen rök utan eld.

Kärlek & Ljus Anne-Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *