Idag ska jag blogga om antiinflammatorisk och inflammatorisk mat, det är bra att känna till bägge för att lättare förstå. Vi ser begreppen ofta och tänker jobbig och svår kost, rawfood och juicer till höger och vänster, men det är ganska enkelt.

Motsatsen till antiinflammatorisk mat är inflammatorisk och det innebär att vi har en inflammation och eller infektion i kroppen, att äta inflammatorisk mat kan ställ till med både problem och besvär i kroppen. I de studier som finns så definierar man inflammatorisk mat som den mat som ger en ökning av inflammatoriska proteiner i blodet som då med ett enkelt blodprov kan visa om du har ett för högt värde av inflammation i kroppen CRP. Den inflammatoriska mat påverkar även vår tarmflora som i sin tur kan ge oss de mest vanliga folksjukdomar som hjärt-kärl sjukdom, diabetes typ 2 och vissa former av cancer. CRP testet gör du enkelt på din vårdcentral. Jag tänker inte gå in på några värden av testet utan det får man ta reda på själv.

Det finns mycket i  våra liv som vi inte kan påverka men vi kan påverka och sänka inflammationsvärdet i vår kropp genom att äta mindre av den mat som ger oss inflammationer. Rött kött är en sådan produkt om du äter mer än 700g i veckan, processat kött är även det en sådan produkt, när det är processat så är det fabrikstillverkat med många ingredienser. Gluten och mjölkprodukter kan också orsaka viss inflammation i kroppen, alla är inte känsliga för dessa och de påverkar inte alla, socker är en stor orsak till inflammation i kroppen.

Enligt studier så är det rött kött, leverpastej, skinka, korv, vitt mjöl och socker som först och främst ger dig inflammation i kroppen. Den mat som då är antiinflammatorisk och som kroppen behöver för att sänka värdet, är produkter med mycket fibrer och fullkorn, mycket färggranna grönsaker, frukt och bär. Fett källorna är även dem viktiga, att välja fler vegetabiliska fetter så som olivolja, rapsolja är bara bra. Visst är det ändå ganska häftigt att kunna använda maten som medicin, den är tillgänglig och vi behöver den, varför då inte ge kroppen det som den mår bra av.

Det röda köttet kan du byta ut mot andra proteinkällor så som bönor skaldjur, fisk och kyckling m.m

5 tips – 1 ät mer avokado, som är en bra fett källa. 2 få i dig frukt varje dag. 3 fyll på med fibrer utan att äta för mycket bröd. 4 koka grönsakerna försiktigt så att dom inte går sönder och att alla nyttigheterna kokar bort. 5 när du lagar till kött laga det på låg värme och länge. En bra vana är att ta till sig är att äta mycket färggranna grönsaker till varje måltid, gör en stor sats med sallad så att du har i några dagar. Framför allt så njut av att du ger din kropp det bästa.

När vi är friska så har vi många önskningar men om vi är sjuka så har vi oftast bara en. Jag mår själv väldigt bra av att äta antiinflammatorisk mat, min atros blir inte lika påtaglig, det minskar av värk och stelhet. Man behöver inte göra alla förändringar på en gång, ett litet steg i taget, njut och må gott.

Kärlek & Ljus Anne-Lie

 

Lämna ett svar

Till startsidan