En äkta prinsessan kan bo i detta barnrum.

Jag är barnsligt förtjust i olika sagoväsen och väsen inom folktro. Allt från älvor till troll, troll har fascinerat mig sedan jag var barn och nu när jag har chansen så tänker jag skriva om just troll.

En äkta prinsessan kan bo i detta barnrum.

En äkta prinsessan kan bo i detta barnrum.

Troll är ett slags naturväsen i den nordiska folktron. Uppfattningen om trollens utseende och levnadssätt har varierat mycket över olika delar av norden. Troll lever utanför den kristna kyrkan och därmed betraktas som förtappade. För att komma undan troll så fanns det olika sätt, kyrkklockor ansågs skrämma trollen, Tor och hans hammare mjölner, likaså fruktade trollen stål eller silver så en kniv var alltid bra att ha med sig ut i skogen. Det sägs ha funnits två olika troll Bergstroll och skogstroll. Ett trolls utseende sägs vara deras stora näsor och långa svansar, vissa sägs även ha sett ut som människor, troll är duktiga på att gömma sig och svåra att få syn på. Dagsljuset är inte trollens favorit, det är när det är mörkt som du kan få syn på dem. Det sägs att de lever i flera hundra år.

 

Troll kan som sagt vara riktigt elaka, de själ mat, smycken och andra värdefulla saker, de kan även byta bort sina egna barn mot okristna barn, de bortbytta barnen kallas för trollungar. Det sägs att troll är avundsjuka och nyfikna på oss människor därav rövar de bort både vuxna och barn.

I vårt svenska språk använder vi olika talesätt och då även om troll, som sagt var ingen rök utan eld.

När man talar om trollen så står de i farstun (den man talar om dyker upp)

Rik som ett troll (någon har mycket pengar och lever i överflöd)

Ful/elak/stygg som ett troll (troll är varken snälla eller snygga)

Många tar trollet för guldet (man gifter sig för pengar istället för kärlek)

Det är aldrig så långt mellan bergen att inte trollen råkas (man hittar någon som liknar en själv)

Det sägs också att troll kunde skifta till flera olika gestalter för just olika tillfällen, vissa gånger såg de ut som riktiga människor, om man blev bergtagen av ett troll så blev man nog ganska så behandlad väl men man fick arbeta för trollen och den som blivit bergtagen blev aldrig sig själv igen. Det är få människor i det nordiska samhället som har kommit i kontakt med troll, men undantag finns, den franska nobelpristagaren i litteratur Jean-Marie Gustave Le Clézio fick år 2008 se ett troll vid en bilfärd genom skogarna utanför Stockholm.

Har du stött på ett troll eller hört om någon som har det, eller att det finns en historia om det, dela gärna med dig om det. Jag tycker att det är otroligt spännande med dessa väsen som vi faktiskt inte vet om de finns eller inte.

Kärlek & Ljus Anne-Lie

Det här inlägget postades i Badrum. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *