Den nyttiga vackra grönsaken.

Idag bloggar jag om den nyttiga och vackra grönsaken kål. Den är nyttig och faktiskt viktig för vår kropp. Vi har spetskål, brysselkål, vitkål, rödkål, savojkål, grön och svart kål, blomkål, kålrabbi och broccoli.

Kål är en riktig hälso bomb sprängfylld med nyttigheter, kål innehåller massor av c-vitamin och antioxidanter, kål är även fylld av kalcium och järn framförallt de gröna sorterna, det finns även mineraler, k-vitamin och folsyra. Kål påverkar kroppen på så sätt som immunförsvaret och att pektinet i kål anses vara blodsockersänkande och eftersom kål innehåller mycket antioxidanter så renar de kroppen från toxiner, kål kan även sänka det onda kolesterolet (LDL). Redan för 2000 år sedan använde grekerna kål för att skydda sig mot flera olika sjukdomar.

 

Spetskålen är mildare i smaken och en bra nybörjare om man behöver vänja sig vid kål smak. Brysselkål innehåller ett superämne som heter glukoratanin som kan förebygga hjärt- och kärl sjukdomar. Savojkål har en hög c-vitamin halt och få kalorier och många mättande kostfiber. Rödkål hoppas jag verkligen att du inte bara äter till jul det har visat sig från studier att risken för bröstcancer hos kvinnor har minskat med hälften hos dem som äter mycket av rödkålen. Grönkål innehåller betakaroten och lutein som kan påverka ögonsjukdomar. Kålrabbi inte så vanlig kanske men ack vilket kraftpaket, mycket hög fiberhalt. Vitkålen gynnar nyttiga tarmbakterier och lindrar inflammerade leder som omslag. Broccoli sänker bland annat blodtrycket. Blomkål minskar bland annat risken för reumatism och har ett högt fiber innehåll.

Att äta kålen rå såsom råkost är nog vanligast, strimla flera sorter och blanda i olja, vinäger och en gnutta honung, (honung är antibakteriell), salt och peppar. Att woka kålsorter och ha det som tillbehör eller som en bas i en gratänger smaksatt med senap, curry, citron eller örter. Grönkål i smoothie blir en riktig vitamin kick. Att syra och lägga in kål är också ett sätt. Du kan även göra grönkålschips supergott, coleslaw är också ett fint tillbehör. Skiva fänkål och lägg en bit getost, valnötter, örter och ringla på honung, in i ugnen för att gratineras en stund. Själv steker jag finstrimlad vitkål med morot och lite soja och olja för att sedan ha till exempelvis kyckling.

Något annat som jag tycker är supergott är att steka vitkål, tärnad halloumi ost och skivade champinjoner som du lägger på en bädd av babyspenat, strimlad rödlök, tärnad avokado och strimlad morot, massor av lime saft över alltihopa och avsluta med en blandning av sesamolja och soja, strö över sesamfrön, riktigt gott till fisk, kyckling kött eller bara som den är. Jag lovar att ni gillar den… har ni något kål recept att dela med er så gör gärna det.

Kärlek och Ljus Anne-Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *