Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Vad händer när vi sover?

Idag bloggar jag om sömn och vad som faktiskt händer när vi sover och varför vi behöver en god natts sömn.

Visste du att din hjärna har fullt upp när du sover, bland annat så förlorar du de flesta av dina minnen. Din hjärna har fullt upp med att städa sortera och reparera. Visste du även att sömn är viktigare än mat, du kan överleva i två månader utan att äta men ingen har någonsin klarat sig mer än 12 dagar utan att sova.

Vid sömnbrist så ödeläggs ditt minne, försämrar din reaktionsförmåga och försvagar ditt omdöme. Det har grubblats i årtusenden varför sömn är så viktig för vår kropp och det är fortfarande ett mysterium. Det som man äntligen har slagit fast är att sömnens viktigaste uppgift är att vi sover för att våra hjärnor ska krympa. I mina öron låter det inte så bra.

Under natten leder hjärnan oss igenom faser som lätt sömn, djup sömn och så kallad REM sömn. Den slumrande hjärnan får också resten av kroppen att glida in i total vila, dina muskler stängs av och du slappnar fullständigt av samtidigt som ditt hjärta slår 25% långsammare än normalt och din temp i kroppen sjunker till 36 grader och du andas in Endast 15% mindre syre.

Ungefär 40% av alla barn har gått i sömnen minst en gång i sitt liv. Om vi sover dåligt under en lång period försämras vårt minne. Utan sömn kan inte hjärnan rensa bort skräp som har kommit till oss under dagen. Vårt immunförsvar kan även krascha om vi inte sover ordentligt.

Så vad innebär att sova ordentligt/bra är det sju till åtta timmar per natt så att hjärnan hinner göra det den ska och vi mår bättre när vi vaknar eller handlar det om att sova sig igenom faserna, hur som helst så känner vi när vi vaknar om vi är redo för en ny dag och nya utmaningar och information som hjärnan sedan bearbetar på natten. Stress och andra påfrestningar klarar du mycket bättre och lättare av om du sover på natten. Sömnen är faktiskt grunden för återhämntning. Har du några funderingar eller något du vill dela så skriv till mig.

Kärlek & Ljus Anne-Lie

 

Lämna ett svar

Till startsidan