Vår och sol äntligen i naturen

Nu när vår och sol är här så behöver man också komma ut till naturen oftare.

Finns mycket att göra i naturen tex så kan man jaga vildsvin när jaktperioden närmar sig och då också ha med sig en ljuddämpare så man inte skrämmer slag på vildsvinet. Vildsvin är otroligt gott med lite gräddsås till eller rödvinssås.

Det gäller också att spara sina pengar och jaga vilt i stället för att köpa i butik för det kan vara väldigt dyrt. Var också rädd om miljön för du lånar den av dina bar näven om du har ärvt den av dina föräldrar.

10 tips och råd som du och miljön tjänar på

1. Lågenergilampor drar bara en femtedel så mycket el jämfört med vanliga glödlampor. Samtidigt håller de tio gånger längre. Du kan spara cirka 500 kWh per år genom att byta ut tio av de glödlampor som lyser under längst tid mot lågenergilampor eller kompaktlysrör.

2. Täta dragiga fönster och ytterdörrar är ett enkelt sätt att förhindra att värme smiter ut.

3.  Att lufttorka tvätten, gärna utomhus, i stället för att använda torkskåp eller torktumlare är energieffektivare. Häng tvätten i träden utomhus. Om du inte har möjlighet att hängtorka dina kläder finns det energieffektiva torktumlare.

4. Många batteriladdare och transformatorer som sitter i uttagen drar el även när de inte används.

5. Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor. Byt gummilisterna om de går sönder för annars blir det en dyr historia.

6. Har du en 15 år gammal kyl/frys drar den el motsvarande 600 kronor per år, en ny i energiklass A++ drar bara en tredjedel så mycket.Ska du köpa ny kyl eller frys? Välj en som är energimärkt med A, eller A+ eller A++. För det kommer du tjäna mycket på.

7. En spis med glaskeramikhäll är energisnålare än en spis med gjutjärnsplattor. Och om du kokar maten med locket på spar du cirka 30 procent av energin mot om du kokar utan lock.

8. Det är kostsamt att elda med olja. Mellan 1997 och 2006 steg oljepriset per kWh med 113 %. Nu har det dessutom stigit ännu mer pga av allt elände omkring oss.

9. Apparater som står i stand by-läge kan stå för upp till 10 procent av din elförbrukning. Stäng av på riktigt! För varför slösa på massa energi i onödan..

10. För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar energi-åtgången för uppvärmning med cirka fem procent. Ställ inte möbler för nära elementet. Då får värmen svårt att nå ut till resten av rummet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *