Påsken i all sin prakt.

När jag var barn så växte jag upp en del av året på Västkusten närmare bestämt Bohuslän och Sotenäs kommun. Då klädde vi ut oss till påskkärringar och gick till påskbrasan detta skedde på påskafton. Detta har förekommit i Sverige sedan andra hälften av 1700-talet bland annat då i Västsverige. När jag var barn så var även allting stängt på långfredagen, då umgicks man inte och man roade sig inte.

Ägg är ju något vi förknippar med påsk och jag har funderat lite på varför och det visade sig vara en gammal symbol för liv i samband med vad som hände Jesus under påsken. Påskäggen med godis i som vi ger  varandra är en nutida symbol för liv.

Enligt folktron  så var skärtorsdag  den dag då häxorna/påskkäringarna for till Blåkulla det var även den dagen som påskfirandet började, veckan före påsk kallades stilla veckan eller dymmelveckan då arbetade man inte utan vilade sig.

Förr skyddade man sig mot häxorna runt påsk genom att rita kors och andra tecken och det tändes brasor allt för att jaga iväg det som kunde vara ont, det var också viktigt att stänga spjället i skorstenen så att inte häxan stannade till och kissade ner i grötgrytan.

Förr kunde även påsken vara en magisk helg och inte bara en viktig kristen högtid. Under påsken sker avtagandet av halvmånen och det var en bra tid för att släppa negativa tankar känslor och att lösa problemen, det gjordes även ritualer och besvärjelser av alla dess slag.

Jag själv kommer att både umgås, roa mig med nära och kära det blir en hel del god mat, vila och njuta av ledighet i naturen. Det blir säkert en och en annan besvärjelse och ritual. Njut av påsken oavsett hur. Glad påsk.

Kärlek & Ljus Anne-Lie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *