Katterna från Pelle Svanslös i din inredning

Idag bloggar jag om hur man inreder med katter

I sagornas värld kan man inreda med katter och häxor

Förr i tiden fanns det även kvinnor som kallades för häxor. Viktigt att berätta riktiga sagor för barnen dvs dagens häxor som verkligen kan läka.

Det fanns inga syntetiska mediciner, och idag innehåller även syntetiska mediciner en del av våra växter. Huskurer tillsammans med besvärjelser var väldigt vanligt förr. Det som var bra med läkeväxter förr var att det inte fanns så mycket biverkningar.

Dessa kloka gummor som fanns förr sågs inte alltid som kloka gummor av alla, att de var styrda av något ont. I första hand kontaktades kanske inte de kloka gummor eller för den delen gubbar utan att man använde sina huskurer som man oftast har gått i arv i släkt och familj. Det fanns även växter som var skyddande och förebyggde det onda, som malört, fläder och vändrot. Trollpåsar och amuletter med örter i var väldigt vanligt som skyddande mot allt ont och sjukdomar.

Den mest omtalade blomman eller ogräset kanske man kan säga, maskrosen är enligt läkekonstens värld en av våra viktigaste läkeörter “Taraxum officinale” Det som är bra med maskrosen är att du kan använda alla delar av den, men i roten finns de ämnen som är mest koncentrerade och verksamma. Det finns bitterämnen i maskrosens delar som är väldigt verksamma, flavonoider, fenoler, aminosyror, garvsyra, kalk och fosfor och A-vitamin.

De nya unga bladen innehåller A,B och C-vitamin och kalium. Den finns till och med på en lista över överlevnadsväxter, redan på 1400-talet användes den mot ögonsjukdomar och urindrivande, i södra Sverige användes maskrosfrön i sirap för att bota mask. Man drack te gjort på maskros för den mentala förmågan. De lätt flygande fröna användes till att spå i kärlek. I fattiga tider så användes maskros rötterna till att rostas och kokades som kaffesurrogat.

Maskros har även ansetts skydda mot onda krafter och hängdes därför upp inomhus. Den förknippades ofta med spådom och ansågs ha en helande kraft. Maskrosen kan användas invärtes mot bland annat urinvägs problem, gaser i magen, förstoppning, högt kolesterol, högt blodtryck, mot kronisk inflammatorisk ledvärk.

Tänk vilken fantastisk och magisk blomma vi har precis utanför vår husknut i massor. det är bara att ge sig ut och plocka, fundera ut vad just du behöver ha den till. Själv har jag plockat blommorna och lagt på tork för att göra te av dem. Kanske hänger jag upp en bukett här och där i mitt hus för att hålla det onda borta.

Om du vet fler användnings områden så skriv gärna om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *